Alkollü İçkiler Satış Yasası
15.madde;
(1) Bu maddenin (2)’nci fıkrasında öngörülen durum dışında, hiçbir ruhsat başkasına devredilemez.
(2) Herhangi bir ruhsat sahibinin ölmesi halinde, Ruhsat Makamı, ölenin yasal mirasçılarının veya yasal mirasçılarından herhangi birinin başvurusu üzerine, ruhsata gerekli şerhi koyarak, ruhsatı, başlangıçta verildiği süre sona erene kadar mirasçıların herhangi birine devredebilir.
İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik
İşletmecinin değişmesi ve işyerinin nakli
Madde 8- (Değişik birinci fıkra:RG-17/4/2021-31457-C.K.-3835/3 md.) Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu, faaliyet alanı ve adresin değişmemesi kaydıyla iş yerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir. Ancak devredilmek istenen iş yerinin fiziki durumu ve ruhsat dosyasındaki bilgi ve belgelerin işletmecinin kusuru sebebiyle faaliyet konusuyla ilgili bu Yönetmelik kapsamında karşılanması gereken mevzuat hükümlerine aykırı olması halinde, söz konusu aykırılıklar ve noksanlıklar giderilmeden yeni işletmeci adına ruhsat düzenlenemez.
(Ek fıkra: 12/3/2012-2012/2958 K.) Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile gayrisıhhî müesseseler hariç olmak üzere, sıhhî işyerleri için adresin değişmemesi kaydıyla faaliyet konusunun değiştiği durumlarda ruhsat başvurusunda bulunulması halinde, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınarak yeni faaliyet konusu ile ilgili şartlar karşılanmak kaydıyla başvuru sahibi adına tekrar ruhsat düzenlenir.
İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez.
İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.
Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir.
İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır.
Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.
Eğer firma şirket ise hisse devri ile ruhsat devredebilir. Eğer şahıssa (11/06/2013 tarihi itibariyle alkollü içki satışına izin veren geçerli bir ruhsatı ve yanı sıra geçerli bir TAPDK alkollü içki satış belgesi olan işletmeler) sadece birinci derece ve ikinci derece akrabalarına devredilirken eğitim kurumlarına 100m. mesafe şartı dikkate alınmayacaktır. (Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumlarında mesafe şartı aranmaz.)
Bu işletmelere ait ruhsatların birinci veya ikinci derece kan hısımlarına devri halinde, devralan kişi adına yeni bir TAPDK alkollü içki satış belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Belge sahibinin ölümü ve mirasçıların faaliyete devam etmek istemeleri durumunda, ölüm tarihinden itibaren doksan gün içinde gerçek kişi adına düzenlenen satış belgesinin intibakının sağlanması için belgenin alındığı mercie başvurulması gerekir.Yeni satış belgesi düzenlenirken mesafe şartı dikkate alınmayacaktır.
11.06.2013 tarihinden sonra düzenlenen ruhsatlar için yukarıda bahsedilen 15. ve 8. Maddeler geçerli olacaktır. Bu durumda sadece ölüm durumunda mirasçılardan birine devir mümkün olacak. Bu durum dışında ruhsat devri hiçbir surette mümkün olamayacak.
-
-
Ecrimisil ödediğimiz geçici izin belgeli marketimizi devretmek istiyoruz. Ancak yeni tapdk yasası gereği geçici izin belgesine tütün ruhsatı verilmiyormuş. Yeni şirket kurup bu şirkete devir alacak kişiyi ortak etmek mantıklı olur mu. Bu şekilde mevcut ruhsatı kullanabilir miyiz?
-
Merhaba benim restoran var.üç defa sigara cezasından ruhsat iptal edilirdi? Veya Ne gibi durumlarda içkili lokanta ruhsatı iptal edilir
-
Eski esimin uzerine kayitli tekel bayimi bosandiktan sonra mal paylasiminda bende kaldi ruhsati uzerime alabilirmiyim tesekkurler
-
Merhaba babamın şahıs şirketini LTD şirkete çevirerek ünvan değişikliği yaptık şahıs adına olan Alkol ruhsatındada ünvan değişikliği yapılması gerekirmi.
-
Merhaba Şahıs firması üzerine aldığımız içkili yer ruhsatımızı şirket türünü A.Ş. yapınca tekrar çıkarmamız gerekiyor mu? Şirket nevi türü değiştiği için aynı haklar ve kişi üzerine kurulu olacaktır. Teşekkürler,İyi çalışmalar
-
Merhaba bende biseysoylemek istiyorum yardım eder misiniz bı arkadaşımın kahvesi vardı üstüme aldım arkasından içkili dernek yaptı sonra beni kandırdı içkili birane yani içkili restoran yaptı içkili restoran yapınca yeni ruhsat benim üzerime çıktı ardından SGK dan bana her polis baskınında cezalar gelmeye başladı ve arkadaşıma bu borçları ode dedim tamam dedi arkasından kansere yakalanıp oldu olmedende bir hafta öncesi bir başkasına vermemi istedi noterden bende üstlerine alcaklardiye verdim parada almadım şimdiye kadar ama SGK dan bana hepsinin toplamı birmilyon TL ceza geldi sigaradan 500 binlira geldi şuanda orayı devir edeli 5 ay oldu onlarinda cezası bana geldi ölen arkadaşımın annesi kardeşi dayısı yani açıkçası sülalesi de biliyor kendilerinin olduğunu bunları odemiyolar cezaları ben şimdi ne yapabilirim çok acil lütfen bana cevap verir misiniz pardon bunların yanısıra muhasebeci mülk sahibi çokta sahitvar burasının benim olmadığına karşı başkasının olduğuna dahiltesekkurler
-
Eşimden noter yoluyla devraldığım alkol ruhsatı bulunan işyerime ruhsat alamıyorum,eşim adına ruhsatın günü dolmadı tekrar eşime devretsem eşimin ruhsatı geçerli olur mu.
-
Şeyma Hanım merhaba, Şirket hisse devri ile aynı ruhsat üzerinden işletmeyi işletmeye devam etmenizde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Lakin yeni şirket açarak ruhsat devir işleminde maalesef eski ruhsat dosyası üzerinden yeni ruhsat düzenlenmesi gerekmektedir.
-
Merhabalar Açık ruhsat ve kapalı alkol ruhsatı bulunan yeri devralacağım ama şirketin borcu olduğu için şirket devri yapılmayacak. Belediyeye gidip o eski ruhsatı yeni şirket üzerine devri yapılabilir mi yani oranın açık ve kapalı alkol ruhsatı başka bir firma adına devam edebilir mi. Ruhsatlarda adres aynı kalacak şirket değişecek bu mümkün mü
-
Merhaba kolay gelsin; Konyada ikamet etmekteyiz 3 gün önce Tekel Bayi işleten Arkadaşım vefat etti kardeşine alkol ruhsat Devri oluyor mu yardımcı olabilirseniz
-
Bülent Bey merhaba, Durumunuzla ilgili hukuki destek almanızı öneririz.
-
Ercan Bey merhaba, 2008 tarihli ruhsatınızı devredebilirsiniz. Sadece birinci derece ve ikinci derece akrabalarına devredilirken eğitim kurumlarına 100m. mesafe şartı dikkate alınmayacaktır. Bu işletmelere ait ruhsatların birinci veya ikinci derece kan hısımlarına devri halinde, devralan kişi adına yeni bir TAPDK alkollü içki satış belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni satış belgesi düzenlenirken mesafe şartı dikkate alınmayacaktır.
-
Ulaş Bey merhaba, İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Sizin olayınızda yapılan ret işlemi hukuka aykırıdır. Hukuki destek alarak, kanuni yollara müracaat etmenizi öneririz.
-
Amcam vefat etti borcundan dolayı ailesi retti miras yaptı ben ruhsatı yeğeni olarak devir ala bilirmiyim amcamın sgk ve vergi dairesine olan borçları bana geçer mi
-
İÇKİ RUHSATI OLAN İŞ YERİ NE SAHİBİ OLDÜKTEN SONRA EŞİNE RUHSATI VERMEDİLER KAN BAGI OLMADIGI İÇİN DOGRUMUDUR TEŞEKKÜRLER
-
Merhaba 2005/9207 sayılı içkili yerler kanunu yürürlüğe girmeden önce 1994 yılında Uşak Eşme ilçesinde sonradan mülga durumuna düşen Güllü belediyesinde Eşme kaymakamlığından yasalara uygun bir şekilde içkili lokanta ruhsatı aldım. ve uzun yıllar yasalara uygun şekilde sorunsuz işlettim. 2000 yılından sonra sağlık ve ekonomik nedenlerle ruhsatımı iptal dilekcesi vermeden maliyeden faaliyetimi durdurdum. Şimdi aynı işyerini aynı kişi olarak aynı adreste tekar açabilirmiyim. teşekür ederim
-
MERHABALAR. ALKOL RUHSATI ALIŞ TARİHİM 2008 İŞYERİMİ RUHSATIYLA BERABER DEVİR EDEBİLİRMİYİM. KOLAY GELSİN.
-
şirket olmayan, şahıs üzerine olan işyeri ticari terk vermiş olmasına rağmen, 10 yıldır işletme faaliyettedir. işletmenin şu an vergi kaydı yoktur.fakat ilk almış olduğu ruhsat ile faaliyete devam etmektedir. yeniden aynı şahıs vergi dairesine ticari kayıt yaptırıp aynı ruhsat ile devam edebilirmi?
Merhabalar Kirada 11 yıldır şarap mahzeni olan iş yerimiz var.İş yerin ruhsatı kiracımıza ait.Biz dört kardeş olarak bu işyeri ni kendimiz işletmek istiyoruz. Kiracımız ruhsatı bize devredebilirmi? Teşekkür ederim.